Museum voor het kruideniersbedrijf

Het Museum voor het Kruideniers-bedrijf is gevestigd in een klein, vroeg 17e eeuws huisje dat ligt aan een binnenplaats tussen Hoogt en de Lange Jansstraat. Zowel binnen als buiten Hoogt 6 heerst een weldadige rust, waardoor men vanzelf de verleden tijd binnenstapt. Zonder moeite waan je je in de tijd van Betje Boerhave, een kruideniersvrouw uit de 19e eeuw. De dagboeken van Betje Boerhave werden door haar kleinzoon, na historisch onderzoek, bewerkt en gesitueerd in Utrecht.

De toenmalige buurtbewoners en hun leefomstandigheden zijn tevens aangepast aan de Utrechtse situatie. Het Museum voor het Kruideniersbedrijf staat dan ook beter bekend als het Betje Boerhavemuseum.

Het ‘museum’, dat altijd een bedrijfspand is geweest, bestaat uit een winkel en een tentoonstellingsruimte. De winkel is sfeervol ingericht en biedt een grote verscheidenheid aan koopwaar: griesmeel, polkabrokken, Ulevellen, (kerk)pepermuntjes; alles natuurlijk keurig afgewogen met koperen geijkte gewichten. Het contrast met de tegenwoordige supermarkt is groot.

Veel bedrijven vinden het een eer om mee te doen aan de vitrine-exposities, die dan ook een wisselende aanblik bieden. Dit naast de permanente opstelling van kruideniersartikelen: een oude koffiebovenbrander, Sunlight zeep in verpakkingen vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden, een groot assortiment aan blikjes, en het bijna complete assortiment van producten die klanten konden ‘kopen’ met het (zeer Nederlandse) spaarzegelsysteem van onder andere Nutricia, D.E. en Droste. Om niet alleen ‘uit de tijd’ te zijn en ook een beetje ‘bij’ te blijven, zijn er ook hedendaagse dropsoorten, brokken druivensuiker in nieuwe vormen en de, tijdloos mooie, aan draad geregen kandijbrokken te zien.

Met de verkoop van snoep en huishoudelijke producten en dankzij de particuliere giften en erfenisjes kan het museum zichzelf net draaiende houden. Het museum krijgt geen subsidie. Het museum wordt gerund door twaalf vrijwilligers. Deze enthousiaste dames(!) houden zo in de Utrechtse binnenstad een plezierig en leerzaam stukje geschiedenis levend. De toegang is gratis.