In 1942 begint de 18 jarige Dirk aan het Mercatorplein in Amsterdam een melkwinkel.
In 1948 besluit hij om zijn winkel naar Amerikaans voorbeeld om te bouwen naar de eerste zelfbediening winkel in Amsterdam. Dirk en zijn vrouw, staan bij de entree, delen mandjes uit en vertellen klanten, dat zij daar hun boodschappen in kunnen doen. Via een verplichte looproute door de winkel, komt de klant bij het afrekenpunt.
In 1953 start Dirk een Supermarket, ook naar Amerikaans voorbeeld. In deze supermarkt aan de Kinkerstraat in Amsterdam, wordt naast het bestaande assortiment ook non-food, gebak, diepvriesvlees, etc. verkocht. De eerste supermarkt van Nederland
is een feit. Met de opening van een eigen Centraal Magazijn, schakelt Dirk de Groothandel uit en koopt rechtstreeks bij de fabrikant. De korting die hij krijgt berekent hij door aan zijn klanten. Dat mag niet van de merkfabrikanten. Er breekt een prijzenoorlog uit. Van den Broek wil die “verticale prijsbinding” doorbreken. Een strijd die jaren heeft geduurd. Dirk wint, de verkoopprijzen worden vrij. De consument is de grote winnaar. Dirk ziet ook toekomst in slijterijen. In 1968 gaat Dirck III, de eerste zelfbedieningsslijterij van Nederland open in Amsterdam Osdorp. Ook daar breekt een prijzenoorlog uit, ook die wordt uiteindelijk door Dirk gewonnen.
De nu ruim 130 supermarkten opereren sinds 2014 onder één naam, “Dirk van den
Broek” en groeit elk jaar gestaag in aantal.